Tuesday, June 21, 2011

TUTORIAL MELETAK BORDER DISEKELILING TEMPLATE

mula2 pergi ke
DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML

tak payah tandakan
EXPAND WIDGET TEMPLATE

cari kod seperti ini
body {
font: $(body.font);
color: $(body.text.color);
background: $(body.background);
copy kod ini dan paste dibawah kod tadi
-webkit-border-radius: 10px;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px; border: 3px solid #ffffff;
seperti ini yer
body {
font: $(body.font);
color: $(body.text.color);
background: $(body.background);
-webkit-border-radius: 10px;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px; border: 3px solid #ffffff;

}

preview dulu,kalau puas hati baru save

**********

catitan Bui
3px-ketebalan garisan border
solid-jenis border
(antara border yang lain adalah seperti dashed,dotted,inset,outset)
#ffffff-warna border
(boleh tukar mengikut kesesuaian blog masing2)

5 comments:

zareliqa afiqa said...

thanks kak...iqa da buat.cantik~hihi.erm,nak tnye mcm mana nak rapatkn header ngn entry?iqa da try bnyak kali tp tak jadi2 lar.plz help/please

Bui Idzra Ryn said...

sama2..cuba iqa tengok dekat edit html tu..adjust dier punya px header..

deqla manjew said...

slm...wahh..bgsnye info nih..erm, deqla nk tanye camne erk nk buang background yg kite guna skunk?? nk tuka kpd template disigner...kalo trs tuka template, background tu still ade la..

Bui Junaidi said...

background tu kena buang dulu..
cari dekat page elements awak,delete dekat situ
kalau takder,awak kena carik dekat kod html (ni susah sikit nak terangka..)

Anonymous said...

sis, kalau saya nak suruh sis cantikkan blog saya boleh? newbie here.. puas sy godek2 pening kepalaa saya.. sy just nak mengarang jee.. boleh tak sis? bg email sis so boleh cite sal pembayaran ke ape kee..