Friday, March 14, 2014

Cara Buang Subscribe to : Posts (Atom)


hai semua..lama tak buat tuto kan..kali ni bui nak ajar tutorial yang mudah iaitu Cara Buang Subscribe to : Posts (Atom)


mula2 g DESIGN > TEMPLATE > EDIT HTML,pastu tekan Ctrl+F,cari kod ini

<b:include data='feedLinks' name='feedLinksBody'/>

rujuk gambar untuk maklumat lebih jelas



bila dah jumpa,DELETE kan ajer kod tadi tanpa rasa bersalah..^_^..lepas delete,preview dulu..kalau takder apa2 error sila SAVE yer


sekian..mudahkan tutorial ni

Saturday, September 7, 2013

Cara Tukar Perkataan 'Comments' Kepada Perkataan Lain

punya lah lama saya cari cara nak tukar perkataan 'comments' tu kepada perkataan lain kerana merasakan perkataan 'comments' tu agak kureng stylo..^_^..puas selongkar blog orang satu persatu semata2 nak cari caranya..sampaikan sanggup habiskan masa berjam-jam depan komputer,sampai naik juling bijik mata,sampai pening2 tengok coding..hahaha..serius ni taww (tapi ketawa..konpius)


tapi memang betul dah lama saya cari cara nak tukar perkataan 'comments' tu..banyak tuto yang saya jumpa,tuto yang sama dan biasa jer tapi tak berjaya..fed up tahap gaban saya bila tukar2 coding tapi tak jugak menjadi..atlast di atas daya kekreatifan saya sendiri,akhirnya saya berjaya jugak..yahoooo,clap..clap buat diri sendiri


ok,now lesson time..ewah...fokus yer..mula2 bui akan ajar cara yang biasa,kalau jadi takyah cuba cara yang luar biasa yer sebab cara yang luar biasa tu kena bermain dengan coding bagai..fening..


CARA BIASA
dashboard > layout > blog posts > edit (rujuk gambar)



dah tukar,korang SAVE..then preview..kalau terus jadi alhamdulillah..kalau jumpa yang jenis 'degil' macam blog saya,moh la kita try cara luar biasa pulak..jom


CARA LUAR BIASA..amboiii
dashboard > template > edit html > ctrl+f 
(pastikan cursor dalam coding2 tu yer)


cari kod ini

<a class='comment-link' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'>
        <data:post.commentLabelFull/>:
      </a>

dah jumpa tak?ok,now..gantikan kod tadi dengan kod ini

<a class='comment-link' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'>
        <data:post.numComments/> Pertanyaan & Jawapan</a>

yang saya merah kan tu korang tukarlah dengan ayat korang sendiri..preview dulu,kalau jadi then kalau takder apa2 error bolehlah SAVE..fuhhhh..penatttt..^_^

Saturday, July 27, 2013

Cara Tukar Password Blog

dah lama tak buat tuto..almaklum puan blog bizi uruskan hal negara..kekeke..oh,ya jika tahap perasan korang tinggi,mesti korang perasan yang blog tutorial bui ni dah berubah wajah..now,bertemakan merah pulak..


walaupun bui peminat pepel tapi ntah kali ni nak cuba tema garang pulak..dan terima kasih banyak2 pada CIK ROSE yang telah buatkan blog tutorial bui jadi secantik ini..amboiii,konpiden..hahaha..tapi memang bui sangat puas hati dengan hasil tangan cik rose ni..header dan footernya sungguh cantik...

amboiii,panjang benor mukadimah..ok,now mari belajar...


mula-mula korang g DASHBOARD , tengok bahagian atas belah kanan (rujuk gambar yer)



ok,dah jumpa? sekarang klik anak panah dalam kotak merah tu yer..korang klik Account..scroll bawah sikit sampai jumpa ayat ni



tengok,bui baru tukar hari ni..hehe


ok,lepas tu klik Manage security,akan keluar page macam ni



klik Change password..akan keluar pulak page ini




korang taip dulu password yang korang pakai sekarang then baru tukar dengan password yang korang nak...kalau dah ok rasanya password yang baru tu,tekan jer Change Password...selesai...

Tuesday, June 11, 2013

Like Facebook Button Dalam Entry

macam biasa g
DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML


cari kod ini
<div class='post-header-line-1'/>
(ctrl+f untuk memudahkan pencarian yer..pastikan cursor dihalakan ke dalam kod2 dalam html tu)


copy kod ini dan paste di atas kod yang pertama tadi

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

seperti ini yer tuan/puan..hehe

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>
<div class='post-header-line-1'/>

pastu,preview dulu..kalau takder apa2 error boleh save..sekian..^_^

Monday, May 27, 2013

Warna Highlight Yang Berbeza

tak faham tajuknya ker?ok,rujuk gambar yer

 ni highlight yang biasa-biasa saja..^_^

ni pulak highlight yang luar biasa..ewah..saya dah tukar ikut tema blog..saya kan peminat pepel so,highlight ofkos la nak pepel jugak..ngeee


ok,now masa untuk ber highlight baru..


DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML , cari kod ini a:link { (ctrl+f untuk memudahkan pencarian kod)..k kalau dah jumpa copy kod di bawah ni

::-moz-selection {
background:#9A2EFE;
color:#FFFFFF;
}

::selection {
background:#9A2EFE;
color:#FFFFFF;
}

dan paste di atas kod a:link { tadi seperti ini :-

::-moz-selection {
background:#9A2EFE;
color:#FFFFFF;
}

::selection {
background:#9A2EFE;
color:#FFFFFF;
}
a:link {


ok,yang saya merah kan tu adalah warna background highlight..korang tukarlah dengan warna kegemaran korang dan yang saya biru kan adalah warna tulisan..korang boleh tukar jugak kalau nak..cari kod warna kat HTML COLOR CODES..sekian,babai

Tuesday, May 21, 2013

Background Yang Berbeza Untuk Link Yang Berbeza

saya main hentam jer tajuk tu..blur tak tau nak letak tajuk yang sesuai..tapi takper saya yang baik hati ini akan terangkan satu persatu apakah maksud tajuk entry tutorial kali ini okey..^_^


ok,mula2 untuk bagi korang faham fungsi tutorial ini,korang klik dulu link blog utama saya ini INI BLOG BUI..pastu korang klik pulak menu tab bar yang bertajuk CERITA TENTANG NUFFNANG


see,nampak tak perbezaan background blog antara 2 link ini? cantik lagi unikkan..bagi sesiapa yang suka sangat tukar2 background blog (macam saya) tutorial ini adalah sangat best,bestier lagi bestiest..^_^


ok,sekarang masa untuk belajar..get ready peeps..


mula2 macam biasa pergi ke DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML, cari kod </head> (ctrl+f serentak untuk memudahkan pencarian)


kalau dah jumpa kod </head> tadi ,sila copy kod ini

<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com/search/label/Nuffnang&quot;'>
<style>
body {
background-image: url(http://i1106.photobucket.com/albums/h364/hudahinouchi/a5.gif);background-position: center; background-repeat:repeat; background-attachment: fixed;
}
</style>
</b:if>

dan paste di bawah kod </head> tadi seperti ini :-

</head>
<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com/search/label/Nuffnang&quot;'>
<style>
body {
background-image: url(http://i1106.photobucket.com/albums/h364/hudahinouchi/a5.gif);background-position: center; background-repeat:repeat; background-attachment: fixed;
}
</style>
</b:if>


ok,yang saya MERAH kan tu,korang perlu tukar dengan link korang sendiri yer dan link url background yang korang nak guna..now,preview dulu..kalau takder apa2 error sila SAVE..pastu view blog korang dan tengoklah perbezaan nya yer..done!!!


yang saya tunjukkan ni untuk background yang berbeza bagi satu link jer,kalau korang nak lebih dari ni,korang tambahkan jer kod tu berulang kali bawah </head>

Wednesday, May 15, 2013

Background Blog Cantik Lagi Comel

ewah,kemain bunyi tajuk..dah la cantik,comel lagi..gituuuu..hahaha..hari ni tetiba saya rasa sangat baik hati..dengan itu saya nak bagi korang freebies background blog yang cantik2 dan comel2..siapa suka blog dia cantik dan comel haruslah layan..^_^


 http://i.imgur.com/s1KS2.png


http://3.bp.blogspot.com/-2UoK3489Z0/TsdJ6ivB7dI/AAAAAAAAAIw/HZth2SYWRKc/s1600/backgroundblue1.png


http://2.bp.blogspot.com/-AuePjc9iILw/T8cBpRdwpqI/AAAAAAAAG8Q/ncGrz2X5NRQ/s1600/crayon+blue.jpg


 http://i1106.photobucket.com/albums/h364/hudahinouchi/a5.gif


http://i282.photobucket.com/albums/kk274/camiwaldon/blog_blue.jpg


http://i.imgur.com/ZV6QPzW.gif?1


http://2.bp.blogspot.com/-UViideWihGk/TsdKAt0qLrI/AAAAAAAAAJQ/4T6XJ16Yw2A/s1600/backgroundpinkk.png


http://i.imgur.com/RvjEn.jpg


http://i.imgur.com/thsTt.jpg


http://i280.photobucket.com/albums/kk170/amarszalek/Background.jpg



hasil carian di Google..thanks semua..kalau korang nak pakai,copy jer url nya yer..tapi dun 4-get to say thank u okey..have a nice day uollsss..^_^

Tuesday, May 14, 2013

Hover Stylo Part #1

nak hover yang stylo macam saya tak?cuba korang halakan cursor dekat mana2 link dalam blog tuto saya ni..ha,stylo kan..tak stylo? takperlah..hehe


oklah,tanpa membuang masa jom belajar..kalau tak nak takper..ni bagi yang nak jer..


mula2 g
DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML


cari kod ini
a:hover {

gantikan kod dibawah kod tadi dengan kod ini

color:#fff;
 text-shadow:
    0px 1px 0px #D8133D,
    0px 0px 3px #D8133D,
    0px 0px 5px #e06c1f,
    0px 0px 30px #e06c1f,
    0px 3px 50px #e06c1f;

seperti ini yer

a:hover {
color:#fff;
 text-shadow:
    0px 1px 0px #D8133D,
    0px 0px 3px #D8133D,
    0px 0px 5px #e06c1f,
    0px 0px 30px #e06c1f,
    0px 3px 50px #e06c1f;


yang saya merah kan tu, korang boleh tukar warna ikut selera masing2..kalau tak nak tukar pun tak apa..preview dulu, kalau takder apa2 error boleh save..selamat berhover stylo yang baru yer..eh?

Saturday, May 11, 2013

Cara Meletakkan Warna Pada Background Sidebar

panjang bebenar tajuk tuto kali nikan..dahlah bercampur baur dengan bahasa omputeh..hahaha..takperlah kan,janji korang faham..oh,ya tuto ni atas permintaan Cik Kay Jue


untuk membuat tuto ni mula2 korang mesti tau widget id terlebih dulu..macam mana nak tau widget id?ok,ini cara2 nya


korang g dashboard > template > edit html..macam biasa tekan ctrl+f serentak untuk cari kod..kalau nak letak warna pada widget PERHATIAN (tengok sidebar saya)..korang taip perkataan PERHATIAN tu dan ia akan membawa korang kepada widget id seperti ini

<b:widget id='Text1' locked='false' title='Perhatian' type='Text'>

yang saya merah kan tu adalah widget id nya..faham ke tak ni..ok,kalau faham kita ke step seterusnya

cari pula kod ini
]]></b:skin>

copy kod ini di atas kod tadi 
#Text1{
background: #FCDFFF;
}

seperti ini
#Text1{
background: #FCDFFF;
}
]]></b:skin>

warna background tu korang tukarlah kepada warna yang korang suka..kalau nak letak warna pada widget yang lain pun boleh,cuma yang korang perlu tukar adalah widget id tu jer..nak buat warna-warni pun boleh

contohnya :-
#Text1{
background: #FCDFFF;
}
#PopularPosts1{
background: #CC33CC;
}
]]></b:skin>

as usual,preview dulu..kalau takder apa2 error bolehlah save..jika tak faham,boleh tanya saya balik k..saya baik orangnya..^_^

Wednesday, May 8, 2013

Top Komentator Widget

lama betul saya tak update blog tuto ni kan..mesti korang tertunggu2 bila lah saya nak buat tutorial terbaru..ada ker yang tertunggu2..takder?takperlah (merajuk)..hehe..ini lah perangai buruk blogger pemalas macam saya ni..tapi bukan malas yang disengajakan okey,malas saya ni sebab ada alasan yang kukuh..kukuhlah sangatkan..hahaha


ok,setelah sekian lama tak buat tuto tetiba hari ni terfikir nak buat widget TOP KOMENTATOR dekat blog utama saya iaitu INI BLOG BUI..kalau diletakkan wigdet ni so saya boleh tahu siapa tukang komen paling rajin bagi komen di blog saya tu..dah alang2 nak buat,baik saya buat tuto sekali..len kali boleh rujuk balik incase widget tu terhilang akibat hobi saya yang suka edit blog ni..^_^


ok,mula2 g
DASHBOARD > LAYOUT > ADD A GADGET > HTML (JAVA SCRIPT)


korang copy kod dibawah dan paste dekat ruang kosong tadi k

<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com
 &ExcludedNick1=Bui Junaidi
 &ExcludedNick2=
 &ShowHowMany=10
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript">
<!-- Top commentators widget End --></script>

yang saya warnakan merah tu perlu ditukar ok

YourBlogUrl = letak url blog korang sendiri
&ExludeNick1 = korang letak nama korang yang korang gunakan dalam blog
&ShowHowMany = boleh letak 5,10 atau 15 ikut selera masing2


ini versi yang kedua,kalau yang pertama pulak korang boleh tengok
TUTORIAL PASANG TOP COMMENTATORS WIDGET


kredit : SINI