Monday, May 27, 2013

Warna Highlight Yang Berbeza

tak faham tajuknya ker?ok,rujuk gambar yer

 ni highlight yang biasa-biasa saja..^_^

ni pulak highlight yang luar biasa..ewah..saya dah tukar ikut tema blog..saya kan peminat pepel so,highlight ofkos la nak pepel jugak..ngeee


ok,now masa untuk ber highlight baru..


DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML , cari kod ini a:link { (ctrl+f untuk memudahkan pencarian kod)..k kalau dah jumpa copy kod di bawah ni

::-moz-selection {
background:#9A2EFE;
color:#FFFFFF;
}

::selection {
background:#9A2EFE;
color:#FFFFFF;
}

dan paste di atas kod a:link { tadi seperti ini :-

::-moz-selection {
background:#9A2EFE;
color:#FFFFFF;
}

::selection {
background:#9A2EFE;
color:#FFFFFF;
}
a:link {


ok,yang saya merah kan tu adalah warna background highlight..korang tukarlah dengan warna kegemaran korang dan yang saya biru kan adalah warna tulisan..korang boleh tukar jugak kalau nak..cari kod warna kat HTML COLOR CODES..sekian,babai

Tuesday, May 21, 2013

Background Yang Berbeza Untuk Link Yang Berbeza

saya main hentam jer tajuk tu..blur tak tau nak letak tajuk yang sesuai..tapi takper saya yang baik hati ini akan terangkan satu persatu apakah maksud tajuk entry tutorial kali ini okey..^_^


ok,mula2 untuk bagi korang faham fungsi tutorial ini,korang klik dulu link blog utama saya ini INI BLOG BUI..pastu korang klik pulak menu tab bar yang bertajuk CERITA TENTANG NUFFNANG


see,nampak tak perbezaan background blog antara 2 link ini? cantik lagi unikkan..bagi sesiapa yang suka sangat tukar2 background blog (macam saya) tutorial ini adalah sangat best,bestier lagi bestiest..^_^


ok,sekarang masa untuk belajar..get ready peeps..


mula2 macam biasa pergi ke DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML, cari kod </head> (ctrl+f serentak untuk memudahkan pencarian)


kalau dah jumpa kod </head> tadi ,sila copy kod ini

<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com/search/label/Nuffnang&quot;'>
<style>
body {
background-image: url(http://i1106.photobucket.com/albums/h364/hudahinouchi/a5.gif);background-position: center; background-repeat:repeat; background-attachment: fixed;
}
</style>
</b:if>

dan paste di bawah kod </head> tadi seperti ini :-

</head>
<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com/search/label/Nuffnang&quot;'>
<style>
body {
background-image: url(http://i1106.photobucket.com/albums/h364/hudahinouchi/a5.gif);background-position: center; background-repeat:repeat; background-attachment: fixed;
}
</style>
</b:if>


ok,yang saya MERAH kan tu,korang perlu tukar dengan link korang sendiri yer dan link url background yang korang nak guna..now,preview dulu..kalau takder apa2 error sila SAVE..pastu view blog korang dan tengoklah perbezaan nya yer..done!!!


yang saya tunjukkan ni untuk background yang berbeza bagi satu link jer,kalau korang nak lebih dari ni,korang tambahkan jer kod tu berulang kali bawah </head>

Wednesday, May 15, 2013

Background Blog Cantik Lagi Comel

ewah,kemain bunyi tajuk..dah la cantik,comel lagi..gituuuu..hahaha..hari ni tetiba saya rasa sangat baik hati..dengan itu saya nak bagi korang freebies background blog yang cantik2 dan comel2..siapa suka blog dia cantik dan comel haruslah layan..^_^


 http://i.imgur.com/s1KS2.png


http://3.bp.blogspot.com/-2UoK3489Z0/TsdJ6ivB7dI/AAAAAAAAAIw/HZth2SYWRKc/s1600/backgroundblue1.png


http://2.bp.blogspot.com/-AuePjc9iILw/T8cBpRdwpqI/AAAAAAAAG8Q/ncGrz2X5NRQ/s1600/crayon+blue.jpg


 http://i1106.photobucket.com/albums/h364/hudahinouchi/a5.gif


http://i282.photobucket.com/albums/kk274/camiwaldon/blog_blue.jpg


http://i.imgur.com/ZV6QPzW.gif?1


http://2.bp.blogspot.com/-UViideWihGk/TsdKAt0qLrI/AAAAAAAAAJQ/4T6XJ16Yw2A/s1600/backgroundpinkk.png


http://i.imgur.com/RvjEn.jpg


http://i.imgur.com/thsTt.jpg


http://i280.photobucket.com/albums/kk170/amarszalek/Background.jpg



hasil carian di Google..thanks semua..kalau korang nak pakai,copy jer url nya yer..tapi dun 4-get to say thank u okey..have a nice day uollsss..^_^

Tuesday, May 14, 2013

Hover Stylo Part #1

nak hover yang stylo macam saya tak?cuba korang halakan cursor dekat mana2 link dalam blog tuto saya ni..ha,stylo kan..tak stylo? takperlah..hehe


oklah,tanpa membuang masa jom belajar..kalau tak nak takper..ni bagi yang nak jer..


mula2 g
DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML


cari kod ini
a:hover {

gantikan kod dibawah kod tadi dengan kod ini

color:#fff;
 text-shadow:
    0px 1px 0px #D8133D,
    0px 0px 3px #D8133D,
    0px 0px 5px #e06c1f,
    0px 0px 30px #e06c1f,
    0px 3px 50px #e06c1f;

seperti ini yer

a:hover {
color:#fff;
 text-shadow:
    0px 1px 0px #D8133D,
    0px 0px 3px #D8133D,
    0px 0px 5px #e06c1f,
    0px 0px 30px #e06c1f,
    0px 3px 50px #e06c1f;


yang saya merah kan tu, korang boleh tukar warna ikut selera masing2..kalau tak nak tukar pun tak apa..preview dulu, kalau takder apa2 error boleh save..selamat berhover stylo yang baru yer..eh?

Saturday, May 11, 2013

Cara Meletakkan Warna Pada Background Sidebar

panjang bebenar tajuk tuto kali nikan..dahlah bercampur baur dengan bahasa omputeh..hahaha..takperlah kan,janji korang faham..oh,ya tuto ni atas permintaan Cik Kay Jue


untuk membuat tuto ni mula2 korang mesti tau widget id terlebih dulu..macam mana nak tau widget id?ok,ini cara2 nya


korang g dashboard > template > edit html..macam biasa tekan ctrl+f serentak untuk cari kod..kalau nak letak warna pada widget PERHATIAN (tengok sidebar saya)..korang taip perkataan PERHATIAN tu dan ia akan membawa korang kepada widget id seperti ini

<b:widget id='Text1' locked='false' title='Perhatian' type='Text'>

yang saya merah kan tu adalah widget id nya..faham ke tak ni..ok,kalau faham kita ke step seterusnya

cari pula kod ini
]]></b:skin>

copy kod ini di atas kod tadi 
#Text1{
background: #FCDFFF;
}

seperti ini
#Text1{
background: #FCDFFF;
}
]]></b:skin>

warna background tu korang tukarlah kepada warna yang korang suka..kalau nak letak warna pada widget yang lain pun boleh,cuma yang korang perlu tukar adalah widget id tu jer..nak buat warna-warni pun boleh

contohnya :-
#Text1{
background: #FCDFFF;
}
#PopularPosts1{
background: #CC33CC;
}
]]></b:skin>

as usual,preview dulu..kalau takder apa2 error bolehlah save..jika tak faham,boleh tanya saya balik k..saya baik orangnya..^_^

Wednesday, May 8, 2013

Top Komentator Widget

lama betul saya tak update blog tuto ni kan..mesti korang tertunggu2 bila lah saya nak buat tutorial terbaru..ada ker yang tertunggu2..takder?takperlah (merajuk)..hehe..ini lah perangai buruk blogger pemalas macam saya ni..tapi bukan malas yang disengajakan okey,malas saya ni sebab ada alasan yang kukuh..kukuhlah sangatkan..hahaha


ok,setelah sekian lama tak buat tuto tetiba hari ni terfikir nak buat widget TOP KOMENTATOR dekat blog utama saya iaitu INI BLOG BUI..kalau diletakkan wigdet ni so saya boleh tahu siapa tukang komen paling rajin bagi komen di blog saya tu..dah alang2 nak buat,baik saya buat tuto sekali..len kali boleh rujuk balik incase widget tu terhilang akibat hobi saya yang suka edit blog ni..^_^


ok,mula2 g
DASHBOARD > LAYOUT > ADD A GADGET > HTML (JAVA SCRIPT)


korang copy kod dibawah dan paste dekat ruang kosong tadi k

<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com
 &ExcludedNick1=Bui Junaidi
 &ExcludedNick2=
 &ShowHowMany=10
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript">
<!-- Top commentators widget End --></script>

yang saya warnakan merah tu perlu ditukar ok

YourBlogUrl = letak url blog korang sendiri
&ExludeNick1 = korang letak nama korang yang korang gunakan dalam blog
&ShowHowMany = boleh letak 5,10 atau 15 ikut selera masing2


ini versi yang kedua,kalau yang pertama pulak korang boleh tengok
TUTORIAL PASANG TOP COMMENTATORS WIDGET


kredit : SINI