Thursday, July 28, 2011

TUTORIAL SCROLL BAR

macam biasa,mula2 pergi ke
DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML

tak perlu tick expand widget templates
cari kod ini (ctrl F untuk memudahkan pencarian yer)
]]><b/:skin>
copy kod dibawah dan pastekan diatas kod tadi
::-webkit-scrollbar {
height:2px;
width: 10px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #941a93;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
seperti ini :-
]]><b/:skin>
::-webkit-scrollbar {
height:2px;
width: 10px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #941a93;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

#ffffff dan #941a93 tu warna yang bui pilih untuk blog bui
kalau anda nak tukar warna ikut kesesuaian blog masing2,klik SINI
preview dulu,kalau puas hati boleh save..*_*

**********

catitan bui
scroll bar ini hanya akan berfungsi jika anda menggunakan Google Chrome

2 comments:

Nisa Greennnpanda said...

nie utk ltak scroll bar kat tepi blog tue eh?

mm..kalo sy nk ltak scroll bar kat labels & bloglist...camne eh? huhu~...leh tlg ajarkn x?

Bui Junaidi said...

nisa..awak buat langkah yang sama mcm awak buat utk 'read my posts' dekat blog awak tu..

atau pun awak ikut tuto ni,cuma awak letak dekat widget mana yang awak nak buat scroll tu

http://tutorialblogbersamabui.blogspot.com/2011/08/tutorial-scroll-bar-pada-blog-archive.html