Thursday, June 16, 2011

TUTORIAL SETTING BLOG

mula2 pergi ke
DASHBOARD > SETTINGS

anda akan nampak tab-tab seperti:-
Basic,Publishing,Formatting,Comments,Archiving,Site Feed,Email & Mobile,Open ID,Permissions
tapi anda hanya perlu menitikberatkan 4 tab ini sahaja iaitu :-

1) BASIC
>>Title - tajuk blog anda
>>Description - sedikit huraian pasal blog anda
>>Add your blog to our listings? - pilih yes
>>Let search engines find your blog? - pilih yes
>>Show Quick Editing on your Blog? - pilih yes
>>Show Email Post links? - pilih yes
>>Adult Content? - pilih no jika blog anda tidak mengandungi isi kandungan 18SX atau 18SG
>>Select post editor - pilih updated editor
>>Enable transliteration? - pilih disable
SAVE SETTINGS

2) FORMATTING
>>Show at most - pilih bilangan posts yang anda mahu paparkan dalam satu page
>>Date Header Format - pilih mengikut citarasa anda
>>Archive Index Date Format - pilih mengikut citarasa anda
>>Timestamp Format - pilih mengikut citarasa anda
>>Time Zone - (GMT+0:800) Kuala Lumpur
>>Language - pilih English
>>Convert line breaks - pilih yes
>>Enable Dynamic Views - pilih yes
>>Show Title field - pilih yes
>>Show Link fields - pilih yes
>>Enable float alignment - pilih yes
>>Post Template - isi dengan ayat yang anda mahu dan ayat ini akan keluar secara automatik setiap kali anda membuat entry terbaru
SAVE SETTINGS

3) COMMENTS
>>Comments - pilih show
>>Who Can Comment? - pilih anyone
>>Comment Form Placement - pilih pop up window
>>Comments Default for Posts - pilih new posts have comments
>>Backlinks - pilih show
>>Backlinks Default for Posts - pilih new posts have backlinks
>>Comments Timestamp Format - pilih ikut citarasa anda
>>Comment Form Message - isi dengan ayat yang anda mahu cth :- terima kasih atas komen anda
>>Comment moderation - pilih never,tapi jika anda mahu menapis komen terlebih dahulu,pilih always
>>Show word verification for comments? - pilih no
>>Show profile images on comments? - pilih yes
>>Comment Notification Email - isi dengan email anda sendiri
SAVE SETTINGS

4) SITE FEED
>>Allow Blog Feeds - pilih full
SAVE SETTINGS

selesai..(",)

14 comments:

Miecyber said...

Cool tips....

Naik basikal ke Mekah

Miecyber said...

Cool tips....

Naik basikal ke Mekah

Bui Idzra Ryn said...

hehe..tengsssssss...

alif haris said...

nice tutorial :) keep it up okey :D

Bui Idzra Ryn said...

tengs alif..

Piweet said...

thanks alot bui....blog peewit da bleh comment

Bui Idzra Ryn said...

hehe..bgslah..baru senang hati bui nak tinggalkan komen nnt..

harrazdani said...

bui perlu kah comment moderation ?

Bui Idzra Ryn said...

harraz,tak perlu rs nya kot..bui pilih never sebab bila org tinggalkan komen,komen akan terus appear..kalau pilih always,nak kena tapis dulu..buang masa jer rs nya..*_*

cik pip said...

thanx kak bui byk ajar..:)

misshannajr said...

tQ utk tips yg sempoi ni tp brguna sgt bg newbies..

Bui Junaidi said...

miss..sama2..
panggil jer kak bui
mmg dh tua pun..hehe

Sha Larh said...

Mcm mne erk ? saye bru jea buat niey . jujur kate . sakit kple ><

Sha Larh said...

kak , nape saye punye lain erk ? sye gune blogger gak .