Saturday, September 7, 2013

Cara Tukar Perkataan 'Comments' Kepada Perkataan Lain

punya lah lama saya cari cara nak tukar perkataan 'comments' tu kepada perkataan lain kerana merasakan perkataan 'comments' tu agak kureng stylo..^_^..puas selongkar blog orang satu persatu semata2 nak cari caranya..sampaikan sanggup habiskan masa berjam-jam depan komputer,sampai naik juling bijik mata,sampai pening2 tengok coding..hahaha..serius ni taww (tapi ketawa..konpius)


tapi memang betul dah lama saya cari cara nak tukar perkataan 'comments' tu..banyak tuto yang saya jumpa,tuto yang sama dan biasa jer tapi tak berjaya..fed up tahap gaban saya bila tukar2 coding tapi tak jugak menjadi..atlast di atas daya kekreatifan saya sendiri,akhirnya saya berjaya jugak..yahoooo,clap..clap buat diri sendiri


ok,now lesson time..ewah...fokus yer..mula2 bui akan ajar cara yang biasa,kalau jadi takyah cuba cara yang luar biasa yer sebab cara yang luar biasa tu kena bermain dengan coding bagai..fening..


CARA BIASA
dashboard > layout > blog posts > edit (rujuk gambar)



dah tukar,korang SAVE..then preview..kalau terus jadi alhamdulillah..kalau jumpa yang jenis 'degil' macam blog saya,moh la kita try cara luar biasa pulak..jom


CARA LUAR BIASA..amboiii
dashboard > template > edit html > ctrl+f 
(pastikan cursor dalam coding2 tu yer)


cari kod ini

<a class='comment-link' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'>
        <data:post.commentLabelFull/>:
      </a>

dah jumpa tak?ok,now..gantikan kod tadi dengan kod ini

<a class='comment-link' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'>
        <data:post.numComments/> Pertanyaan & Jawapan</a>

yang saya merah kan tu korang tukarlah dengan ayat korang sendiri..preview dulu,kalau jadi then kalau takder apa2 error bolehlah SAVE..fuhhhh..penatttt..^_^

13 comments:

♥ Miss Hearty ♥ said...

thanks for sharing ! :D

btw, jom jadi sponsor untuk mini GA by Miss Hearty
http://heartylolipop.blogspot.com/2013/09/pencarian-sponsor-untuk-mini-giveaway.html

Namee Roslan said...

wah senang lah dah ada tutorial macam ni ! thanks kak buii !

AyaZuki said...

tq untuk tutorial ni cik bui :)

Elih Japahar said...

Blog tutorial pun ada jugak rupanya...lawa template ni hehe

Elih Japahar said...

Blog tutorial pun ada jugak pulak ni..hehe...terbaik

Cik Tieka said...

thanx Bui for this tuto..dah ikut tuto yg pertama bnyakkali mmg tak jadilah.. guna yg ke-2 dah oke :)

Santan Manis said...

nice sharing! btw SM done follow sini, jemput singgah ke blog kalau sudi :D

::NureeN:: said...

kak bui...
x jumpe arr.. huhhuu

lg 1... nureen terjah
http://tutorialblogbersamabui.blogspot.com/2011/08/tutorial-scroll-bar-pada-blog-archive.html
ni pon x jumpak.. bleh tlg x?

::NureeN:: said...

ok2.. yg komen ni dh jmpk, yg x jumpak utk scroll down blog archive tue

Puan Bui Junaidi said...

NUREEN..MAAF KAK BUI BARU REPLY,ALMAKLUM BARU BUKAK BLOG..HIHI

KAK BUI X FAHAM SOALAN NUREEN NI,BOLEH JELASKAN LAGI TAK

Khai♥Rin : anies said...

assalamaualaikum...

nak tanya, kalau guna template baru, apa ya kod nyer? sy cuba cari kod yg terdekat tapi tak jumpa. bila try tukar, x jadi pula. boleh bantu

Faiz said...

wah guna cara luar biasa baru jadi..terima kasih sangat:)

Miss.A said...

thanks, dah jadi pun :)