Wednesday, December 14, 2011

TUTORIAL LETAK BACKGROUND PADA BLOG ARCHIVE

DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > TICK EXPAND WIDGET TEMPLATES

cari kod seperti ini (ctrl F untuk memudahkan pencarian)
<div id='ArchiveList'>
copy kod dibawah
<div style='overflow:auto; height:300px; background:url(URL IMEJ BACKGROUND); background-repeat:repeat;'>
dan paste diatas kod yang berwarna merah tadi seperti ini :-

<div class='widget-content'>
<div style='overflow:auto; height:300px; background:url(URL IMEJ BACKGROUND); background-repeat:repeat;'> 
<div id='ArchiveList'>
<div expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_ArchiveList&quot;'>
<b:if cond='data:style == &quot;HIERARCHY&quot;'>
<b:include data='data' name='interval'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == &quot;FLAT&quot;'>
<b:include data='data' name='flat'/>
</b:if><b:if cond='data:style == &quot;MENU&quot;'>
<b:include data='data' name='menu'/>
</b:if>
</div>
</div>
</div>
<b:include name='quickedit'/>


kod yang berwarna biru adalah kod yang perlu anda tambah

300px adalah ketinggian kotak scroll
anda boleh mengurangkan atau menambah jumlah tersebut mengikut kesesuaian..

URL IMEJ BACKGROUND anda gantikan dengan url imej yang anda mahu letak sebagai background blog archive

url imej boleh cari kat SINI
cara copy url imej pulak boleh klik SINI

preview dulu,kalau puas hati baru save

10 comments:

Onitsuka_hana said...

Waahh... nak try lah.tq tau.. dah lama cari

Bui Junaidi said...

jangan tak try..semoga berjaya yer..*_*

Onitsuka_hana said...

klu nak letak warna?

Bui Junaidi said...

oni..awak gantikan

background:url(URL IMEJ BACKGROUND)

dengan kod ini

background-color:#7401DF

#7401DF tu kod warna,awak boleh ubah ikut warna yang awak suka yer

Onitsuka_hana said...

Tq2 :)

Onitsuka_hana said...

dah siap :) tq tau

Bui Junaidi said...

sama2 Oni..*_*

Aminah_Ismail said...

step die same ke kat blog beta?

obat alami asam urat said...

saya coba ya :D
thanks

obat alami kanker serviks said...

aku coba dech tutor nya.. makasih gan :)