Saturday, May 11, 2013

Cara Meletakkan Warna Pada Background Sidebar

panjang bebenar tajuk tuto kali nikan..dahlah bercampur baur dengan bahasa omputeh..hahaha..takperlah kan,janji korang faham..oh,ya tuto ni atas permintaan Cik Kay Jue


untuk membuat tuto ni mula2 korang mesti tau widget id terlebih dulu..macam mana nak tau widget id?ok,ini cara2 nya


korang g dashboard > template > edit html..macam biasa tekan ctrl+f serentak untuk cari kod..kalau nak letak warna pada widget PERHATIAN (tengok sidebar saya)..korang taip perkataan PERHATIAN tu dan ia akan membawa korang kepada widget id seperti ini

<b:widget id='Text1' locked='false' title='Perhatian' type='Text'>

yang saya merah kan tu adalah widget id nya..faham ke tak ni..ok,kalau faham kita ke step seterusnya

cari pula kod ini
]]></b:skin>

copy kod ini di atas kod tadi 
#Text1{
background: #FCDFFF;
}

seperti ini
#Text1{
background: #FCDFFF;
}
]]></b:skin>

warna background tu korang tukarlah kepada warna yang korang suka..kalau nak letak warna pada widget yang lain pun boleh,cuma yang korang perlu tukar adalah widget id tu jer..nak buat warna-warni pun boleh

contohnya :-
#Text1{
background: #FCDFFF;
}
#PopularPosts1{
background: #CC33CC;
}
]]></b:skin>

as usual,preview dulu..kalau takder apa2 error bolehlah save..jika tak faham,boleh tanya saya balik k..saya baik orangnya..^_^

2 comments:

Cik Kay Jue said...

thnks kak bui.. >_<

Aksara Biruu said...

kak bui boleh tak buat tutorial untuk blog simple template edisi 2014 punye..coding blog sekarang dah lain la..huhuhu xjumpa code2 yang akak bagi tu =)