Tuesday, December 6, 2011

TUTORIAL MENUKAR FONT PADA BLOG



PART 1
mula2 pergi ke laman web ni
(untuk pilih font yang anda suka)
GOOGLE WEB FONTS

k,kat situ ada banyak pilihan kan..?
pilih jer satu yang anda berkenan
contohnya anda berkenan dengan font ni

klik gambar untuk lebih jelas
yang bui bulatkan adalah nama tulisan yang akan digunakan
ok,setel part ni

PART 2
lepas tu pergi ke
DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML

cari kod
<head>
copy kod ini dan paste dibawah head tadi
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://fonts.googleapis.com/css?family=Font+Name"/>
seperti ini
<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://fonts.googleapis.com/css?family=Font+Name"/>
tukar Font+Name tadi kepada nama tulisan yang anda pilih
contoh :-
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://fonts.googleapis.com/css?family=Spinnaker"/>
PART 3
selepas tu,cari font blog anda yang asal
contohnya jika blog anda guna font Arial kan
tukar semua perkataan Arial tu kepada nama font yang baru tadi
(dalam edit html kod yer)

untuk memudahkan pencarian tekan Ctrl F serentak

preview dulu..tengok jadi atau tak..*_*
kalau jadi boleh save

4 comments:

deqla manjew said...

slm..deqla tgh try tutorial yg ni tp deqla x phm bahagian yg ni

selepas tu,cari font blog anda yang asal
contohnya jika blog anda guna font Arial kan
tukar semua perkataan Arial tu kepada nama font yang baru tadi
(dalam edit html kod yer)

camne tu yer? bole tlg jelaskan?

Bui Junaidi said...

WAALAIKUMUSSALAM DEQLA..*__*

MAKSUDNYA..
DEQLA KENA CARI DULU BLOG DEQLA SEKARANG GUNA FONT APA..

CTHNYA..GUNA FONT ARIAL ATAU TAHOMA

DEQLA JUST TUKAR FONT ARIAL ATAU TAHOMA TADI DENGAN NAMA FONT YANG BARU..YG LAIN JGN KACAU

deqla manjew said...

kat mana pulak nk cari?? kat edit html tu jugak ke?

Bui Junaidi said...

HA,AH..DLM EDIT HTML TADI