Tuesday, May 21, 2013

Background Yang Berbeza Untuk Link Yang Berbeza

saya main hentam jer tajuk tu..blur tak tau nak letak tajuk yang sesuai..tapi takper saya yang baik hati ini akan terangkan satu persatu apakah maksud tajuk entry tutorial kali ini okey..^_^


ok,mula2 untuk bagi korang faham fungsi tutorial ini,korang klik dulu link blog utama saya ini INI BLOG BUI..pastu korang klik pulak menu tab bar yang bertajuk CERITA TENTANG NUFFNANG


see,nampak tak perbezaan background blog antara 2 link ini? cantik lagi unikkan..bagi sesiapa yang suka sangat tukar2 background blog (macam saya) tutorial ini adalah sangat best,bestier lagi bestiest..^_^


ok,sekarang masa untuk belajar..get ready peeps..


mula2 macam biasa pergi ke DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML, cari kod </head> (ctrl+f serentak untuk memudahkan pencarian)


kalau dah jumpa kod </head> tadi ,sila copy kod ini

<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com/search/label/Nuffnang&quot;'>
<style>
body {
background-image: url(http://i1106.photobucket.com/albums/h364/hudahinouchi/a5.gif);background-position: center; background-repeat:repeat; background-attachment: fixed;
}
</style>
</b:if>

dan paste di bawah kod </head> tadi seperti ini :-

</head>
<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com/search/label/Nuffnang&quot;'>
<style>
body {
background-image: url(http://i1106.photobucket.com/albums/h364/hudahinouchi/a5.gif);background-position: center; background-repeat:repeat; background-attachment: fixed;
}
</style>
</b:if>


ok,yang saya MERAH kan tu,korang perlu tukar dengan link korang sendiri yer dan link url background yang korang nak guna..now,preview dulu..kalau takder apa2 error sila SAVE..pastu view blog korang dan tengoklah perbezaan nya yer..done!!!


yang saya tunjukkan ni untuk background yang berbeza bagi satu link jer,kalau korang nak lebih dari ni,korang tambahkan jer kod tu berulang kali bawah </head>

2 comments:

D_08 said...

tq...tq... berkongsi ilmu....

tenku butang said...

waa.. bagus ni.. thanx!